Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
empty

αναλυτική αναζήτηση

empty
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Σύντομη Περιγραφή

arrow

Μεθοδολογία

arrow

Συντελεστές

 
 

Αλφαβητικός Κατάλογος

 

1

|

2

|

3

|

Επομ.

 

Βιοποικιλότητα της Βοιωτίας

      Βιοποικιλότητα της Βοιωτίας - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Biodiversity in Boeotia - προς ανάθεση

 

Βοιωτία και Βοιωτοί: όνομα, προέλευση και γλώσσα

      Βοιωτία και Βοιωτοί: όνομα, προέλευση και γλώσσα (20/7/2011 v.1) Boeotia and Boeotians: Name, Origin and Language (20/2/2012 v.2)

Η Βοιωτία αποτελεί μεγάλη γεωγραφική οντότητα, κατοικημένη κατά τη αρχαιότητα από τους Βοιωτούς, συνδυασμός ενός μεταναστευτικού φύλου από τη Βοιωτική Άρνη με νεοφερμένους από τη Θεσσαλία , είτε Καδμείους (μια μάλλον ξεπερασμένη θεωρία) είτε Πελασγούς ή ακόμη και Αθαμάνες.

περισσότερα...

 

Βοιωτική γλυπτική (Αρχαιότητα)

      Βοιωτική γλυπτική (Αρχαιότητα) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Boeotian Sculpture (Antiquity) - προς ανάθεση

 

Βοιωτική κεραμική (Αρχαιότητα)

      Βοιωτική κεραμική (Αρχαιότητα) (1/10/2010 v.1) Boeotian Pottery (Antiquity) - προς ανάθεση

Η βοιωτική κεραμική των πρώτων φάσεων της γεωμετρικής περιόδου παρουσιάζει έντονη αττική επίδραση, που όμως μειώνεται σταδιακά στον ύστερο γεωμετρικό ρυθμό και αντικαθίσταται από την ολοένα αυξανόμενη επιρροή του κορινθιακού και του ευβοϊκού εργαστηρίου, ενώ γύρω στο 700 π.Χ. η αγγειογραφία της Βοιωτίας φτάνει στο απόγειό της. Κατά την πρώιμη αρχαική περίοδο οι αλλαγές στη θεματολογία και τη τεχνική, θα οδηγήσουν σταδιακά στη γένεση του βοιωτικού μελανόμορφου ρυθμού, ο οποίος θα επικρατήσει...

περισσότερα...

 

Βοιωτική Κοροπλαστική

      Βοιωτική Κοροπλαστική - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Boeotian Terracottae (Antiquity) (11/12/2012 v.1)

 

Βοιωτική μυθολογία

      Βοιωτική μυθολογία (30/9/2010 v.1) Boeotian mythology  - προς ανάθεση

Μια από τις πλουσιότερες σε μυθολογικές παραδόσεις περιοχές της αρχαίας Ελλάδας ήταν η Βοιωτία, πατρίδα ονομαστών θεών και σπουδαίων ηρώων, αλλά και χώρος όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά «γεγονότα», όπως διηγούνταν οι μύθοι. Τέτοιες διηγήσεις αναφέρονταν κυρίως στις απαρχές των βοιωτικών πόλεων και τα πρώτα βασιλικά τους γένη, καθώς και στη ζωή και τη δράση θεών και ανθρώπων, διαμορφωμένες εκάστοτε σύμφωνα με τις αξιώσεις των πόλεων για το δικό τους μερίδιο από το μυθικό παρελθόν.

περισσότερα...

 

Βοιωτική νομισματοκοπία (Αρχαιότητα)

      Βοιωτική νομισματοκοπία (Αρχαιότητα) (23/9/2010 v.1) Boeotian coinage (Antiquity) - προς ανάθεση

Η Βοιωτία ξεκινά την έκδοση κοινού νομίσματος προς το τέλος του δεύτερου μισού του 6ου αι. π.Χ., με σύμβολο τη βοιωτική ασπίδα. Περί τα μέσα του 5ου αι. π.Χ. πολλές βοιωτικές πόλεις κόβουν ήδη το δικό τους νόμισμα. Όμως η κυριαρχία της Θήβας στο Κοινό των Βοιωτών στο β'μισό του 5ου αι. π.Χ. σήμανε την υιοθέτηση του θηβαϊκού νομίσματος ως κοινού βοιωτικού νομίσματος.

περισσότερα...

 

Βουλγαρικές επιδρομές στη Βοιωτία κατά το 10ο αιώνα

      Βουλγαρικές επιδρομές στη Βοιωτία κατά το 10ο αιώνα (24/9/2010 v.1) Bulgarian raids in Boeotia in the 10th c. (24/9/2010 v.1)

Στη διάρκεια του 10ου αιώνα η Βοιωτία, όπως και ολόκληρη η νότια Ελλάδα, δέχθηκε πολλές ληστρικές επιδρομές που έπληξαν τόσο την ενδοχώρα όσο και τα παράλιά της. Οι σημαντικότερες υπήρξαν εκείνες των Βουλγάρων: η πρώτη υπό τον τσάρο Συμεών μεταξύ των ετών 918 και 927 και η δεύτερη υπό τον τσάρο Σαμουήλ, τα έτη 986-996. Είναι αξιοσημείωτο ότι τις επιδρομές αυτές δεν τις μνημονεύει κανένας ιστορικός της βυζαντινής πρωτεύουσας, αλλά μόνο δύο ταπεινά αγιολογικά κείμενα και ένα μεταγενέστερο...

περισσότερα...

 

Βούλις (Αρχαιότητα)

      Βούλις (Αρχαιότητα) - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Boulis (Antiquity) - προς ανάθεση

 

Βυζαντινή ναοδομία στη Βοιωτία

      Βυζαντινή ναοδομία στη Βοιωτία (23/9/2010 v.1) Byzantine religious architecture in Boeotia - προς ανάθεση

Το παλαιότερο σωζόμενο μνημείο στη Βοιωτία, μετά τις βασιλικές των παλαιοχριστιανικών χρόνων, είναι η Παναγία Σκριπού στον Ορχομενό (873/4), στον τύπο του μεταβατικού σταυροειδούς εγγεγραμμένου. Το πρώτο μνημείο της «ελλαδικής σχολής» και πρότυπο για μεταγενέστερα είναι η Παναγία του Οσίου Λουκά (τέλος 10ου αι.), ενώ το Καθολικό του Οσίου Λουκά (αρχές 11ου αι.) αποτελεί τον πρώτο ηπειρωτικό οκταγωνικό ναό στην Ελλάδα. Άλλοι τύποι που απαντούν είναι τρίκογχοι, ένας τετράκογχος, ελεύθεροι...

περισσότερα...

 
 

Πρόταση της ημέρας

 
 
   
 
empty

Θίσβη / Καστόριον (Βυζαντινή περίοδος)
Το χωριό Θίσβη βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ελικώνα και ...

 
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU