Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
empty

αναλυτική αναζήτηση

empty
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Σύντομη Περιγραφή

arrow

Μεθοδολογία

arrow

Συντελεστές

 
 

Αλφαβητικός Κατάλογος

 
 

Τάκης Λάππας

      Τάκης Λάππας - προς ανάθεση Takis Lappas - προς ανάθεση

 

Τανάγρα

        Τανάγρα (4/10/2010 v.1)

Η Τανάγρα είναι κωμόπολη της Βοιωτίας με πληθυσμό περίπου 1.100 κατοίκων. Βρίσκεται 20 χλμ ΝΑ των Θηβών και 70 χλμ Β των Αθηνών, στις υπώρειες του λόφου Σωρού (αρχ. Κηρύκειο Όρος).

περισσότερα...

 

Τανάγρα (Αρχαιότητα)

      Τανάγρα (Αρχαιότητα) (4/10/2010 v.1) Tanagra (Antiquity) - προς ανάθεση

Η αρχαία Τανάγρα βρίσκεται 5 χλμ. Ν. του Σχηματαρίου, στο κέντρο περίπου της νοτιοανατολικής Βοιωτίας, πάνω στον χαμηλό λόφο Γκριμάδα, συνέχεια του οποίου αποτελεί προς τα ΒΔ. η οροσειρά Σωρός. Ήταν η μεγαλύτερη από τις πόλεις της Ταναγραϊκής, που περιλάμβανε επίσης τη λεγόμενη Τετρακωμία (Φαρές, Μυκαλησσός, Αυλίδα, Δήλιον). Η θέση παρουσιάζει συνεχή κατοίκηση από τη νεολιθική περίοδο ως την ύστερη αρχαιότητα. Η πόλη διακρίθηκε για την κοροπλαστική της και ιδιαίτερα για τα γυναικεία ειδώλια,...

περισσότερα...

 

Το οδοιπορικό του Βενιαμίν εκ Τουδέλης στον ελλαδικό χώρο

      Το οδοιπορικό του Βενιαμίν εκ Τουδέλης στον ελλαδικό χώρο (29/3/2012 v.2) The itinerary of Benjamin of Tudela in Greece (8/4/2011 v.1)

Ο ραβίνος Βενιαμίν, από την ισπανική πόλη Τουδέλα, υπήρξε περίφημος περιηγητής του 12ου αιώνα. Το χρονικό του, καρπός των ταξιδιών του σε πλήθος τόπων στη Μεσόγειο, συνιστά πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την οικονομική και κοινωνικοπολιτική κατάσταση των περιοχών που περιηγήθηκε. Ανάμεσα στα μέρη που επισκέφθηκε συγκαταλέγεται και η περιοχή της Θήβας, για την οποία μας άφησε ενδιαφέρουσες περιγραφές.

περισσότερα...

 

Τουρισμός στη Βοιωτία

      Τουρισμός στη Βοιωτία (29/9/2010 v.1) Tourism in Boeotia (29/9/2010 v.1)

Παρουσίαση των χαρακτηριστικών του βοιωτικού χώρου ως περιοχής έλξης επισκεπτών και έκθεση των υπαρχουσών τουριστικών τάσεων.

περισσότερα...

 

Τρόπαιο Λεύκτρων

      Τρόπαιο Λεύκτρων - προς ανάθεση Trophy of Leuctra - προς ανάθεση

 

Τσιγγάνοι στη Βοιωτία

      Τσιγγάνοι στη Βοιωτία (24/9/2010 v.1) Roma in Boeotia - προς ανάθεση

Η θέση της Βοιωτίας και, ειδικότερα, της Θήβας επί του οδικού άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και αργότερα επί της νέας εθνικής οδού, καθώς και οι τοπικές οικονομικές συνθήκες, συνέβαλαν στη διαχρονική συγκέντρωση των Τσιγγάνων στην περιοχή. Οι Τσιγγάνοι απασχολούνται κυρίως στην αγροτική οικονομία, την καλαθοπλεκτική, ασχολούνται με την τέχνη του χαλκού, την επιδιόρθωση διάφορων οικιακών αντικειμένων –καρέκλες, μαχαίρια κ.λπ.– και το εμπόριο, και κυρίως εντοπίζονται στο περιθώριο των πόλεων και...

περισσότερα...

 

Τύπος στη Βοιωτία

      Τύπος στη Βοιωτία (24/9/2010 v.1) Newspapers in Boeotia - προς ανάθεση

Ο τοπικός τύπος της Βοιωτίας κάνει την εμφάνισή του σχετικά αργά, στα 1875. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εγγύτητα προς την Αθήνα, από την οποία έφταναν έγκαιρα οι εφημερίδες του ημερήσιου τύπου. Στο κείμενο παρουσιάζεται εποπτικά η ιστορία του βοιωτικού τύπου ως σήμερα. Κύρια εκδοτικά κέντρα της Βοιωτίας παραμένουν η Θήβα και η Λιβαδειά.

περισσότερα...

 
 

Πρόταση της ημέρας

 
 
   
 
empty

Θίσβη / Καστόριον (Βυζαντινή περίοδος)
Το χωριό Θίσβη βρίσκεται στους νότιους πρόποδες του Ελικώνα και ...

 
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU