Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Σύντομη Περιγραφή

arrow

Μεθοδολογία

arrow

Συντελεστές

 
 

Ιωάννης Θρεψιάδης

      Ιωάννης Θρεψιάδης - δεν έχει ακόμη εκδοθεί Ioannis Threpsiadis - προς ανάθεση
line

Συγγραφή : Καμάρα Αφροδίτη (26/1/2013)

Για παραπομπή: Καμάρα Αφροδίτη, «Ιωάννης Θρεψιάδης», 2013,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία

URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12966>

 
 

1. Βιογραφικά

Ο Ιωάννης Θρεψιάδης υπήρξε ένας από τους μεγάλους αρχαιολόγους που καθόρισαν την αρχαιολογική έρευνα στο α' μισό του 20ου αιώνα και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Γεννήθηκε το 1907 στην Αθήνα, όπου και ξεκίνησε τις σπουδές του, μετεκπαιδεύτηκε όμως στην αρχαιολογία στη Γερμανία και στην Αμερική. Πέθανε στην Αθήνα το 1962.

2. Αρχαιολογικό έργο

Μπήκε στην αρχαιολογική υπηρεσία το 1931 ως έφορος αρχαιοτήτων. Η πρώτη του θέση ήταν αυτή του βοηθού του διευθυντή ανασκαφών στην Ελευσίνα, όπου και εργάστηκε υπό την επίβλεψη του Κωνσταντίνου Κουρουνιώτη. Με χρηματική ενίσχυση του Ιδρύματος Rockfeller ο Κουρουνιώτης κατόρθωσε από το 1931, με βοηθό και τον Θρεψιάδη, να αποκαλύψει μεγάλο μέρος του ιερού της Δήμητρας.

Το 1934 έκανε κάποιες δοκιμαστικές τομές στα Μέγαρα, σε συνεργασία και με τον Ιωάννη Τραυλό. (I. Θρεψιάδης - Iω. Tραυλός, ΠAE 1934, 10-11, 39-57., I. Θρεψιάδης, ΠAE 1936, 11-12, 43-56.) Η σημαντικότερη ίσως ανακάλυψή του όμως πραγματοποιήθηκε την επόμενη χρονιά, το 1935, όταν ανακάλυψε, στη διάρκεια δοκιμαστικών τομών, τις οχυρώσεις του αρχαίου λιμανιού της Μουνιχίας, στον Πειραιά και τα λείψανα του ιερού της Μουνιχίας Αρτέμιδος στο χώρο του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος (Γ. Π. Oικονόμος - I. Θρεψιάδης, ΠAE 1935, 3-6, 159-195.).

Κατά το 1940, πριν το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, ο Θρεψιάδης διενήργησε ανασκαφές στο Γαλαξείδι, αποκαλύπτοντας σημαντικά ευρήματα που αποτελούν σήμερα μέρος της αρχαιολογικής συλλογής Γαλαξειδίου.

Κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο ο Θρεψιάδης διετέλεσε έφορος αρχαιοτήτων στη Βοιωτία. Από τη θέση αυτή προήγαγε ιδιαίτερα τη βοιωτική αρχαιολογία. Διενήργησε ανασκαφές στη μυκηναϊκή ακρόπολη του Γλα (1955-61), σχεδόν ως το θάνατό του. Παράλληλα διενήργησε ανασκαφές και στην Αυλίδα, στο ιερό της Αρτέμιδος. Τα πορίσματά του δημοσιεύονταν σταθερά στην Αρχαιολογική Εφημερίδα και στα Πρακτικά της Αρχαιολογικής Εταιρείας. Προς το τέλος της καριέρας του χρημάτισε έφορος αρχαιοτήτων στο μουσείο της Ακρόπολης, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και διευθυντής του Μουσείου της Αρχαίας Αγοράς.

 

Κεφάλαια

empty
empty

Δελτίο λήμματος

 

Φωτοθήκη

empty
empty
 
 
empty
emptyemptyempty
empty press image to open photo library empty
empty
empty
 Άνοιγμα Φωτοθήκης 
 
 

Βοηθήματα Λήμματος

empty
empty
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU