Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία ΙΔΡΥΜΑ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Main Image
 
 

Θεματικός Κατάλογος

empty
empty
 

Το έργο

empty
empty
arrow

Σύντομη Περιγραφή

arrow

Μεθοδολογία

arrow

Συντελεστές

 
 

Η πτώση της Θήβας και της Λεβαδειάς από τους Ατζαγιόλι (1379-1381)

      Η πτώση της Θήβας και της Λεβαδειάς από τους Ατζαγιόλι (1379-1381) (8/4/2011 v.1) The fall of Thebes and Levadia to the Accaiuoli (1379-1381)  (8/4/2011 v.1)
line

Συγγραφή : Καλαϊτζάκης Θεοφάνης (2/4/2011)

Για παραπομπή: Καλαϊτζάκης Θεοφάνης, «Η πτώση της Θήβας και της Λεβαδειάς από τους Ατζαγιόλι (1379-1381)», 2011,
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Βοιωτία

URL: <http://www.ehw.gr/l.aspx?id=12772>

 

Γλωσσάριο

 

Εταιρεία Στρατιωτών της Ναβάρρας
Η καταγωγή της Εταιρείας δεν είναι πολύ σαφής, είναι μάλλον παρόμοια μ’ αυτήν της Καταλανικής Εταιρείας. Οι μισθοφόροι στρατιώτες της χρησιμοποιήθηκαν από τον Κάρολο Β΄ της Ναβάρρας (1349- 1387) στον αγώνα του εναντίον του Καρόλου Ε΄ της Γαλλίας (1364- 1380). Μετά τη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψαν το 1366, και ενώ βρίσκονταν σε αναζήτηση νέου αρχηγού, χρησιμοποιήθηκαν από τον Ιάκωβο ντε Μπω, επίτιμο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης και ηγεμόνα της Αχαΐας, όταν το 1380 αποφάσισε να καταλάβει τις ελληνικές κτήσεις του.

καστελλάνος, ο
1. (καστροφύλακας, castellanus): διοικητής φεουδαρχικού κάστρου, υπεύθυνος για τη συντήρησή του και για τη φύλαξη των κρατουμένων.2. Στις γενουατικές αποικίες, ο καστελλάνος επιλεγόταν μεταξύ έξι υποψηφίων που πρότειναν οι πολίτες της Γένουας από τον δόγη, είχε πλήρη πολιτική και δικαστική εξουσία με την υποχρέωση να λογοδοτεί κατά περίπτωση στο συμβούλιο της πόλης ή στον δόγη και να ασκεί εξουσία σε συνεργασία με τους δύο συνδικάτορες, της Γένουας και της Χίου. 3. Αξιωματούχος των ευρωπαϊκών κρατών στις κτήσεις τους στην Ανατολή και στον ελλαδικό χώρο με πολιτική, δικαστική, ενίοτε και στρατιωτική εξουσία, ο οποίος διοριζόταν και ήταν υπόλογος στον φορέα εξουσίας του κυρίαρχου κράτους.

τριτημόριος
(Ιταλ. terziere). Όρος που προσδιορίζει στους τρεις ηγεμόνες της Εύβοιας, αφότου το νησί διαιρέθηκε σε τρεις τριαρχίες (1205).

 
 
 

Κεφάλαια

empty
empty

Δελτίο λήμματος

 

Φωτοθήκη

empty
empty
 
 
empty
emptyemptyempty
empty press image to open photo library empty
empty
empty
 Άνοιγμα Φωτοθήκης 
 
 

Βοηθήματα Λήμματος

empty
empty
 
 
  KTP   ESPA   MNEC   INFOSOC   EU