1. Γέννηση - Οικογένεια
Σχετικά με τον τόπο και τη χρονολογία γέννησης του Κρινήτη Αροτρά δεν έχουμε πληροφορίες. Γνωρίζουμε ότι ανήκε στην αρμενικής καταγωγής οικογένεια των Κρηνιτών, των οποίων η δράση εκτείνεται χρονολογικά από το δεύτερο μισό του 9ου μέχρι τον πρώιμο 14ο αιώνα. Μέλη τής οικογένειας έχουν συνδέσει το όνομά της με την Κωνσταντινούπολη αλλά και επαρχίες της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, από τη Μελιτηνή της Μεσοποταμίας ως τη Θεσσαλονίκη. Το όνομα της οικογένειας προέρχεται από το αρμενικό φρούριο Krni, ενώ το πρώτο εξέχων μέλος της αποτέλεσε ο στρατηγός και γαμπρός του αυτοκράτορα Θεόφιλου, Αλέξιος Μουσελέ. Η παρουσία των Κρηνιτών στα δρώμενα του βυζαντινού κράτους υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ του 9ου και 11ου αιώνα.
2. Δράση - Σχέση με τον όσιο Λουκά
Σύμφωνα με τις πηγές και ειδικότερα το Βίο του οσίου Λουκά, ο Κρηνίτης Αροτράς έφθασε στη Θήβα γύρω στο 945 μ.Χ. ως αντικαταστάτης του προηγούμενου στρατηγού, Πόθου Αργυρού. Από τα γεγονότα που αφορούν τη θητεία του στο θέμα Ελλάδος μας είναι γνωστά όσα σχετίζονται με τον ίδιο τον όσιο Λουκά. Όπως μαρτυρείται στο Βίο του, ο νέος στρατηγός έσπευσε να καλέσει τον όσιο Λουκά σε γεύμα, καθώς γνώριζε τη φήμη του και ήθελε πολύ να τον γνωρίσει. Η συμπεριφορά όμως του Κρηνίτη στη διάρκεια του δείπνου ενόχλησε τον όσιο Λουκά, ο οποίος την εξέλαβε ως ασέβεια. Ο Κρηνίτης πληροφορήθηκε τη δυσαρέσκεια του οσίου και έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη. Οι δύο άνδρες συμφιλιώθηκαν και συνδέθηκαν έκτοτε με ειλικρινή φιλία. Σύμφωνα και πάλι με το Βίο του οσίου Λουκά, ο στρατηγός δαπάνησε το ποσό που ήταν απαραίτητο προκειμένου να ανεγερθεί ο ναός της Αγίας Βαρβάρας πριν από την ανέγερση του καθολικού τής μονής του Οσίου Λουκά (κατά τον Στίκα, ο ναός της Αγίας Βαρβάρας ταυτίζεται με τον μετέπειτα γνωστό ως ναό της Θεοτόκου στο μοναστικό συγκρότημα, όμως η άποψη αυτή δεν έχει τύχει καθολικής αποδοχής).
Η θητεία του Κρηνίτη στο θέμα Ελλάδος έληξε μεταξύ του 952-955. Έχοντας ξεκινήσει για την Κωνσταντινούπολη συνάντησε έξω από την πόλη της Λάρισας τους απεσταλμένους του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου, οι οποίοι τον πληροφόρησαν για τη μετάθεσή του στο θέμα Πελοποννήσου. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώθηκε και η σχετική προφητεία του ίδιου του οσίου Λουκά, ο οποίος είχε προβλέψει ότι ο Κρηνίτης δεν θα επέστρεφε τελικά στην Κωνσταντινούπολη.
Με το όνομα Αροτράς Κρηνίτης είναι επίσης γνωστός ένας ακόμα στρατηγός του θέματος Πελοποννήσου, ο οποίος κατόπιν μετατέθηκε στο θέμα Ελλάδος. Πληροφορίες σχετικά με την παρουσία και το αξίωμά του έχουμε από το έργο του Κωνσταντίνου Ζ΄ Πορφυρογέννητου «Προς τον ίδιον υιόν Ρωμανόν» (De Administrando Imperio), ενώ μας σώζεται μολυβδόβουλο του 10ου αιώνα μ.Χ., το οποίο επίσης μαρτυρά το όνομα και το αξίωμά του. Κυριότερο επίτευγμα του στρατηγού αυτού εμφανίζεται η καταστολή της αποστασίας των Μηλιγγών και Εζεριτών, σλαβικών φύλων του Ταϋγέτου. Ως προς το κατά πόσο τα δυο αυτά πρόσωπα ταυτίζονται και στην πραγματικότητα είναι ένα, έχει υπάρξει διχογνωμία μεταξύ των ιστορικών, επικρατούσα άποψη όμως τείνει να καταστεί αυτή που δέχεται ότι πρόκειται περί δύο διαφορετικών προσώπων.